Skip to main content

Bartholini mirigy

tályog és ciszta kezelése

Sajnos többször kiújult nálam ez a kellemetlen probléma. Már a műtétes eltávolítást javasolták amikor hallottam erről az új kezelési lehetőségről. Többször vissza kellett mennem kontrollra de szerencsére a kezelés után többé nem tért vissza. Úgy érzem jól döntöttem!

Enikő, 36

Mikor javasolt?

A női hüvely bemeneténél általában az egyik oldalon tapasztalható fájdalom esetén. A nagyajkak alsó harmadában, két oldalt található ún. Bartholin-mirigy. Ha a mirigyből  gyulladás miatt a váladék nem tud ürülni de az nem fertőzőik el akkor ciszta alakul ki. Ez általában kisebb vagy akár nagy duzzanattal jár. A mirigyből kivezető cső elzáródása esetén pedig tályog képződik amelyet nagy fájdalom kísér.

Kialakulásának okai

A hüvelyi mikroflóra felbordulása az oka a gennykeltő baktériumok elszaporodásának amelyek gyulladás képeznek Ennek oka lehet

 • antibiotikum használata
 • szájon át szedett fogamzásgátló
 • hormonális hatások (várandósság, szülés, menopausa)
 • szoros ruházat amely nem szellőzik
 • stresszes életmód, alváshiány
 • egészségtelen, nem kiegyensúlyozott étkezés
 • túlzott tisztálkodás

Mi történik a beavatkozás során?

A kezelés során a mirigy óvatos felnyitása majd kitisztítása történik, ezután a mirigy széleit rögzítik az újbóli elzáródás megakadályozása erdekében. A lézerfény antiszeptikus (fertőtlenítő) és kiváló sebszélzáró hatása révén a jelen lévő gyulladást okozó baktériumok eltávolítása is megtörténik a kezelés közben.

Hogy zajlik a beavatkozás?

Orvosa megállapítja, hogy milyen mértékű a probléma és amennyiben valóban lézeres beavatkozásra van szükség, kezelési tervet készít. Bizonyos esetekben a váladék leszívása és a gyulladás megszüntetése elegendő a gyógyuláshoz. Ha szükség van lézeres beavatkozásra, a vizsgálatkor készülő kezelési tervet megbeszélik a pácienssel, ennek során meghatározzák a szükséges teendőket és időpontot egyeztetnek a beavatkozásra. A vizsgálat és konzultáció díja: 29.000 Ft

A kezelés előtt orvosa párakötést javasolhat a gyulladás csökkentéséhez. Emellett semmilyen óvintézkedés vagy speciális teendő nincs. A kezelés előtt érzéstelenítés történik, majd kb 10 perc alatt megtörténik a beavatkozás. Rövid megfigyelés után távozhat a rendelőből és folytathatja napját a megszokott módon. A kezelés után 10-14 napig nem javasolt természetes vízben való fürdőzés és a szexuális aktivitás.

Milyen hamar érezhető a hatása?

A kezelést követő napon, legkésőbb a kezelés utáni második nap ideális esetben gyors javulás áll be az állapotban. Ha ez nem történik meg és a terület továbbra is ugyanolyan fájdalmas kérjük azonnal jelentkezzen.

Milyen előnyei vannak a lézertechnológiának?

 • A kezelés a probléma okát szünteti meg, kiemelkedő fertőtlenítő hatás mellett amely a gyógyulást segíti
 • Nem szükséges kórházi tartózkodás, vérvétel, lábadozási idő nincs.
 • Műtét nélkül érhető el a gyógyult állapot.
 • Nem keletkezik látható heg a kezelt területen.
 • Életkortól függetlenül bárki számára végezhető, krónikus betegség nem kizáró ok.
 • A legtöbben fájdalmat nem, csupán minimális kellemetlenséget éreznek a kezelés során.
 • A beavatkozás korlátlan számban ismételhető.

Van hátránya, mellékhatása?

A lézeres beavatkozás során a Bartholini-mirigy falának rögzítése történik, így a tályog újbóli kialakulásának esélye rendkívül minimálisra csökken. Gyógyulás után újra képes ellátni funkcióját, míg eltávolítás esetén funkcióvesztéssel lehet számolni (hüvelynyák csökkenése, emiatt fájdalmas szexuális együttlét).

Mennyire tartós?

A kezelés tartóssága minden esetben egyéni tényezőktől (életkor, életmód, hajlam stb) függ.

Kezelési díj 134.990 Ft oldalanként

Magyarország legmodernebb készülékével!

Többfajta kezelést venne igénybe? Egyedi kezelési terv esetén személyre szabott árat biztosítunk!

Időpontfoglalás néhány kattintással